Historische betekenis van Vada Pav
Vada Pav is een populair straatvoedsel in Mumbai, India, en is een integraal onderdeel van de culinaire cultuur van de stad. Er wordt aangenomen dat het in de jaren zestig is ontstaan toen een straatverkoper genaamd Ashok Vaidya deze heerlijke snack begon te verkopen buiten een textielfabriek in Mumbai. De fabrieksarbeiders, die voornamelijk uit de staat Maharashtra kwamen, waren op zoek naar een vullende en betaalbare snack voor hun lange werkuren. Vada Pav werd al snel populair onder de arbeiders en kreeg al snel een cultstatus in de stad.
Door de jaren heen is Vada Pav een iconisch symbool geworden van de straatvoedselcultuur van Mumbai. Het wordt nu verkocht bij straatstalletjes, foodtrucks en restaurants in heel India en zelfs in andere delen van de wereld. In 2018 werd Vada Pav door de reiswebsite TripAdvisor opgenomen in de lijst van 's werelds top 10 lekkerste fastfoodproducten.
Ingrediënten
Om Vada Pav te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 4 middelgrote aardappelen - 1/2 kop geroosterde pinda's - 1/2 kop gehakte korianderblaadjes - 1 el gember-knoflookpasta - 1 el groene chilipasta - 1 tl mosterdzaad - 1 tl komijnzaad - 1 tl kurkumapoeder - 1 theelepel rode chilipoeder - 1 theelepel garam masalapoeder - Zout naar smaak - 1 kopje gram bloem (besan) - 1/4 kopje rijstmeel - Water naar behoefte - Olie om te frituren - 4 Pav-broodjes - 4 eetlepels groene chutney - 4 eetlepels tamarindechutney - 4 eetlepels gehakte uien
Instructies
1. Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Als u klaar bent, schilt u ze en pureert u ze in een mengkom. 2. Voeg de geroosterde pinda's, korianderblaadjes, gember-knoflookpasta, groene chilipasta, mosterdzaad, komijnzaad, kurkumapoeder, rode chilipoeder, garam masalapoeder en zout toe aan de aardappelpuree. Meng goed tot een glad vulmengsel ontstaat. 3. Verdeel het mengsel in 8 gelijke delen en vorm er balletjes van. 4. Voeg in een aparte mengkom het grammeel, rijstmeel, zout en water toe. Meng goed tot een glad beslag ontstaat. 5. Verhit olie in een frituurpan of een kadhai op middelhoog vuur. 6. Doop elk aardappelbolletje in het beslag en zorg ervoor dat het aan alle kanten gelijkmatig bedekt is. 7. Laat de gecoate aardappelballetjes voorzichtig in de hete olie vallen en bak ze goudbruin en knapperig. Haal ze uit de olie en leg ze op keukenpapier om de overtollige olie af te tappen. 8. Snijd de Pav-broodjes doormidden en verdeel groene chutney op de ene helft en tamarindechutney op de andere helft. 9. Leg een gebakken aardappelbolletje op de ene helft van het Pav-broodje en strooi er wat gesnipperde uien over. 10. Bedek het met de andere helft van het Pav-broodje en druk het voorzichtig plat. 11. Serveer warm met extra chutneys en gebakken groene pepers.
Conclusie
Kortom, Vada Pav is een heerlijk en gemakkelijk te maken tussendoortje dat perfect is voor elke gelegenheid. Met zijn knapperige buitenkant en smaakvolle aardappelvulling zal hij uw gasten zeker verrassen en naar meer laten verlangen. Dus, de volgende keer dat je een feestje geeft of gewoon op zoek bent naar een lekker tussendoortje, probeer dit recept dan eens. Geloof ons, je smaakpapillen zullen je er dankbaar voor zijn!