Geschiedenis en oorsprong van boterkip
Boterkip, ook bekend als Murgh Makhani in het Hindi, is een populair Indiaas gerecht dat zijn oorsprong vond in de jaren vijftig in Delhi. Het gerecht ontstond per ongeluk toen een chef-kok van restaurant Moti Mahal overgebleven tandoori-kip mengde met een jus op basis van tomaten. Het resultaat was een gerecht dat zo lekker was dat het meteen een hit werd onder de klanten van het restaurant. Butter Chicken werd al snel een hoofdbestanddeel van de Indiase keuken en wordt nu over de hele wereld gegeten.
Het gerecht wordt gemaakt door kip te marineren in een mengsel van yoghurt en kruiden en vervolgens te grillen of bakken. De gekookte kip wordt vervolgens gestoofd in een saus op basis van tomaten die op smaak is gebracht met kruiden zoals garam masala, komijn, koriander en kurkuma. Het gerecht krijgt zijn romige textuur door de toevoeging van boter, room of cashewpasta. Boterkip wordt meestal geserveerd met naanbrood of gestoomde rijst.
Ingrediënten
Voordat we beginnen, laten we eens kijken naar de ingrediënten die je nodig hebt om Boterkip te maken:
- 1 pond kippendijen of -borsten zonder botten, zonder vel, in kleine stukjes gesneden - 1 kopje yoghurt - 2 eetlepels citroensap - 2 eetlepels plantaardige olie - 2 theelepels garam masala - 1 theelepel kurkuma - 1 theelepel gemalen komijn - 1 theelepel gemalen koriander - 1 theelepel paprika - 1/2 theelepel cayennepeper - 1/2 theelepel zout - 1/2 theelepel zwarte peper - 1 eetlepel geraspte gember - 3 teentjes knoflook, fijngehakt - 1 grote ui, gehakt - 1 kopje tomatenpuree - 1/2 kopje zware room - 1/4 kop boter, in kleine stukjes gesneden
Instructies
Nu we onze ingrediënten hebben, gaan we aan de slag met het maken van onze heerlijke Boterkip.
Stap 1: Marineer de kip
Meng in een grote kom de yoghurt, citroensap, plantaardige olie, garam masala, kurkuma, komijn, koriander, paprika, cayennepeper, zout, zwarte peper, gember en knoflook. Voeg de kip toe en roer om te coaten. Bedek de kom met plasticfolie en zet deze minimaal 1 uur in de koelkast, of een hele nacht voor het beste resultaat.
Stap 2: Kook de kip
Verwarm uw oven voor op 400 ° F. Bekleed een bakplaat met aluminiumfolie en leg de kip in één laag op de bakplaat. Bak gedurende 20-25 minuten, of tot de kip gaar en lichtbruin is.
Stap 3: Maak de saus
Terwijl de kip aan het bakken is, verwarm je een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en kook 5-7 minuten, of tot ze zacht en lichtbruin is. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog 5 minuten koken, af en toe roeren.
Zet het vuur laag en voeg de slagroom en boter toe. Roer tot de boter is gesmolten en de saus glad is. Voeg de gekookte kip toe aan de koekenpan en roer zodat deze bedekt is met de saus. Laat 10-15 minuten sudderen, of tot de kip gaar is en de saus is ingedikt.
Stap 4: Serveer
Garneer met verse koriander en serveer met naanbrood of gestoomde rijst.
Tips voor het maken van perfecte Boterkip
- Marineer de kip minimaal 1 uur, of een hele nacht voor het beste resultaat. Dit zal helpen om de kip malser te maken en er smaak aan te geven. - Zorg ervoor dat je de kip kookt tot hij lichtbruin is. Dit geeft extra smaak en textuur aan het gerecht. - Gebruik hoogwaardige kruiden voor de beste smaak. Versgemalen kruiden geven het gerecht een meer authentieke smaak. - Pas de hoeveelheid cayennepeper aan naar jouw smaak. Als je de voorkeur geeft aan een milder gerecht, gebruik dan minder cayennepeper. - Sla de zware room en boter niet over. Deze ingrediënten geven de saus zijn romige textuur en rijke smaak.
Conclusie
Kortom: thuis heerlijke Boterkip maken is makkelijker dan je zou denken. Met een paar eenvoudige ingrediënten en wat basis kookvaardigheden kun je een gerecht creëren dat zeker indruk zal maken op je familie en vrienden. Of je nu nieuw bent in de Indiase keuken of een doorgewinterde professional, dit recept is een must-try. Dus pak je schort en maak je klaar om te genieten van de rijke en kruidige smaken van dit klassieke Indiase gerecht.