Geschiedenis en oorsprong van Chicken Tikka Masala
Chicken Tikka Masala is een gerecht dat zijn oorsprong vindt op het Indiase subcontinent, maar de exacte oorsprong ervan is een kwestie van discussie. Sommigen geloven dat het in de Punjab-regio van India is gemaakt, terwijl anderen beweren dat het in het Verenigd Koninkrijk is uitgevonden. Ongeacht de herkomst is Chicken Tikka Masala een populair gerecht over de hele wereld geworden, geliefd om zijn malse stukjes kip in een romige saus op basis van tomaten.
Het gerecht zou zijn ontstaan toen een chef-kok in India overgebleven kip-tikka's (gegrilde stukjes kip) mengde met een jus op basis van tomaten. Het resultaat was een heerlijk en smaakvol gerecht dat snel aan populariteit won. Toen Indiërs in de jaren zestig naar Groot-Brittannië migreerden, brachten ze hun liefde voor Chicken Tikka Masala met zich mee. Er wordt gezegd dat het gerecht in Groot-Brittannië verder populair werd toen een klant in een restaurant klaagde dat hun kip-tikka te droog was. Om de situatie te verhelpen voegde de chef-kok wat tomatensoep aan het gerecht toe, en zo werd Chicken Tikka Masala geboren.
Ingrediënten
Om Chicken Tikka Masala te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 500 g kip zonder botten, in kleine stukjes gesneden - 1 kopje yoghurt - 1 ui, fijngehakt - 2 tomaten, gepureerd - 2 eetlepels olie - 2 eetlepels boter - 2 theelepels gember-knoflookpasta - 1 theelepel komijnpoeder - 1 theelepel korianderpoeder - 1 theelepel kurkumapoeder - 1 theelepel rode chilipoeder - 1 theelepel garam masalapoeder - Zout, naar smaak - 1/2 kopje room - Verse korianderblaadjes, gehakt
Instructies
1. Meng in een grote kom de yoghurt, gember-knoflookpasta, komijnpoeder, korianderpoeder, kurkumapoeder, rode chilipoeder, garam masalapoeder en zout. Voeg de stukken kip toe en marineer minimaal 30 minuten.
2. Verwarm de oven voor op 200°C. Rijg de stukken kip aan spiesjes en leg ze op een bakplaat. Bak gedurende 10-12 minuten of tot de kip gaar is.
3. Verhit de olie en boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en bak deze goudbruin.
4. Voeg de tomatenpuree toe en kook 5-7 minuten tot het mengsel dikker wordt.
5. Voeg de room toe en roer goed. Voeg de gekookte stukken kip toe en laat 5-7 minuten sudderen.
6. Garneer met gehakte korianderblaadjes en serveer warm met naanbrood of gestoomde rijst.
Tips
- Voeg voor een pittigere Chicken Tikka Masala meer rode chilipoeder of gehakte groene pepers toe. - Als je geen oven hebt, kun je de stukken kip op de grill of in een grillpan op het fornuis bereiden. - Om het gerecht gezonder te maken, kun je in plaats van de volle varianten magere yoghurt en room gebruiken. - Je kunt ook groenten zoals paprika of champignons aan het gerecht toevoegen voor extra smaak en voeding.
Conclusie
Chicken Tikka Masala is een gerecht waar velen van houden en nu kun je het ook thuis maken met dit eenvoudige recept. Met slechts een paar belangrijke kruiden en wat yoghurt kun je een heerlijk en smaakvol gerecht creëren dat indruk zal maken op je familie en vrienden. Of je nu nieuw bent in de Indiase keuken of een doorgewinterde professional bent, dit recept wordt zeker een favoriet in je huishouden. Dus waarom probeer je het niet eens en geniet je vanavond van zelfgemaakte Chicken Tikka Masala?